Çocuk yetiştirmek dans etmek gibidir. Bir noktada onlara sarılmalı ve onları tutmalısınız ve sonra, kısa bir süre sonra serbest bırakmalısınız.
Çocuklarımızı kendimizin uzantısı, parçası olarak görmek yerine onları bizden farklı duyguları, istekleri, ihtiyaçları, hayalleri olan bağımsız bireyler olarak algılamayı öğrenmemiz gerekiyor. Çocuklar kendilerine verilen sorumlulukları kabul edip uygularlarsa, ev içinde belirli haklar kazanabilirler. Böyle bir ortam, çocuğun güvenli ve mutlu bir şekilde büyümesine yardımcı olur.
Bağımsız bir çocuk yetiştirmek için onlara güven vermeliyiz. Çocuk sürekli olarak beslendiği, sevgi ve ilginin daima orada olduğu bir ortamda büyüdüğünde sorunlarını ve ihtiyaçlarını korkmadan iletebileceklerdir. Ebeveynlerinin onlar için hep orada olduğuna ve hep onlara inanacağına ve onlarına koruyacağına güveneceklerdir. Çocuklar bu sayede kendilerine güvenmeyi de öğreneceklerdir. Güven ilişkisi çocukları gerçek hayata hazırlamanın en iyi yollarından birisidir.
Öncelikle kendi işlerini kendilerinin görmesine izin vermeliyiz; kendi sorunlarıyla mücadele ederken onlara müdahale etmeyip kendi yanlışlarından öğrenmelerine fırsat tanımalıyız. Bir çocuğun eylemlerinin sorumluluğunu kabul etmesinin yolunu açarlar. Çocuk, eylemlerinin sonuçları olduğunu anlayacaktır. Kötü davranışlarının kendileri ve çevreleri üzerinde bir etkisi olacağını fark edeceklerdir. Çocuklara tavsiyede bulunmanın iyi olduğunu da göstermeliyiz. Ancak, bu tavsiyeyi kabul etme veya kendi içgüdülerini takip etme özgürlüğüne sahip olduklarını da bilmelidirler.
Bağımsız çocukları yetiştirmek için göz önünde bulundurulması gereken bir başka faktör de her çocuğun kendi kişiliği, tercihleri ve tutkuları olduğunu fark edip, ona göre hareket eden ebeveynler olabilmektir.
Çocuklarımızın hayal kırıklığıyla başa çıkmalarını ve bunlarla baş etmeyi öğrenmelerine izin vermeliyiz. Bu sayede kendilerine güvenen ergenler ve yetişkinler olacaklardır. Bu nedenle, gerektiğinde “hayır” kelimesinin gücünden asla şüphe duymayın.
Çocuklarda doğru sosyal becerilerin geliştirilmesi onların daha tatmin edici ilişkiler kurmasını sağlar ve böylece daha olumlu bir benlik imajı geliştirirler. Gerçek bir empati ve atılganlık oluşturmak kadar temel olan bir şey onların çevrelerinde daha olumlu bağlantılara sahip olmalarına yardımcı olacaktır.
Sorunlarına hemen çözüm bulmak yerine sorularla yönlendirerek kendi çözümlerini bulmalarını sağlamak yaratıcı çözümlerin ortaya çıkmasını sağlar. Önce onlara kendi kendilerine keşif yapma fırsatı vermek bağımsız olma yönünde önemli bir adım olur.
Çocuklarımıza kendi ayakları üzerinde durmalarını öğretmek istiyorsak onları karşılaşacakları sorunları aşmakta yeterli olacaklarına da inandırmalıyız. Çocuklar duygularına kulak verildiğinde; anne babalar kendi duygularını onlarla paylaştıklarında, sorunları çözmek için onlarla birlikte çalışmayı teklif ettiklerinde kendilerine güvenmeyi öğrenirler
Bağımsız Çocuk Yetiştirmek
Posted in Aile, Annelik, Çocuk, Genel, Genel Bilgiler and tagged aile, aile danışmanlığı, anne, baba, çocuk, çocuk gelişimi, çocuk psikolojisi, ebeveyn olmak.