Hamilelik durumunda ilke olarak hiçbir psikiyatrik ilaç kullanılmaz. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayı, bebeğin organları geliştiği için riskin en yüksek olduğu dönemdir. Hamileliğin 5. Ayından itibaren zorunlu durumlarda hamilelikte kullanımı daha az sakıncalı olan ilaçlar kar-zarar oranı göz önünde bulundurularak başlanabilir. Doğuma iki hafta kala ilaçların kesilmesi uygun olacaktır. Doğum sonrası ilaç kullanımı için de hastanın psikolojik durumunun iyi değerlendirilmesi çok önemlidir. Bebek için anne sütünün ne kadar önemli olduğu çok açıktır. Ancak bebek için, bundan daha vazgeçilmez ve yerini hiçbir şey tarafından doldurulamayacak olan şey; ruhsal açıdan sağlıklı bir annedir. Pek çok psikiyatrik bozukluğun ve kişilik bozukluğunun bebeklik dönemi anne- çocuk ilişkisindeki sorunlarla ilişki bulunmaktadır. Bu nedenle de annenin, ilk bebeklik döneminde ruh sağlığının iyi olmasının önemi ve değeri her şeyin üstünde gelmektedir.
Ancak, “hamilelikte hastalanırsam, ne yaparım?” düşüncesiyle çocuk sahibi olmaktan kaçınmak doğru değildir.
Mutlak ilaç kullanılması gereken ağır psikiyatrik durumlar dışında, birçok psikiyatrik bozuklukta uygun süre ilaç kullanımından sonra kontrollü şekilde ilaç tedavisi bırakılır ve hamileliğe izin verilebilir. Hamilelik döneminde psikiyatrik belirtiler tekrarlarsa hastanın durumu değerlendirilir ve ilaç dışı tedaviler uygulanabilir. Hamilelik dönemine ve psikiyatrik belirtilerin şiddetine göre göreceli olarak daha az zararlı ilaçların kullanılması da mümkündür. Tüm bu işlemler mutlaka değişik disiplinlerden doktorların yer aldığı bir ekip kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
İlaç kullanırken hamile kalınırsa, derhal doktor ile iletişim kurulmalı ve kullanılan ilacın tipine ve hastalığın şiddetine göre bir değerlendirme yapılmalıdır. Yaşamsal öneme sahip bir psikiyatrik sorun yok ise, doğum arzulanıyor ve hekime başvuru gecikecekse kullanılan ilaç hemen kesilmelidir.