Takıntıların İlişkilere Etkileri

Takıntıları olan kişiler ve yakınları için yaşam oldukça zordur.
Temizlik takıntısı olan kişiler sürekli endişe içindedirler, saatlerce banyoda kaldıkları, uzun süre ellerini yıkadıkları veya zamanlarının büyük kısmını temizlik yapmakla geçirdikleri için sürekli yorgundur, hiçbir şeyden zevk alamaz hale gelmişlerdir, zaten bir şey yapacak ne enerjileri ne de zamanları kalmıştır. Ayrıca temiz olduklarına halen inanmadıkları gibi bu yüzden kendilerini veya sevdiklerinin başına kötü bir şey geleceği endişesinden de bir türlü kurtulamazlar.
Cinsel içerikli takıntıları olanlar ise dışarı çıkmaktan, bir topluluğa girmekten aşırı rahatsız olurlar. Kafalarındaki düşüncelerin anlaşılacağından, ya da bu düşüncelerle uyumlu davranacaklarından öylesine korkarlar ki çareyi eve kapanmakta bulurlar. Bazen en yakınlarıyla bile konuşmayan, onları görmek istemeyen bir hale bile gelebilirler.
Takıntılarının saçma olduğunu bildikleri halde kendilerini düşünmekten alamazlar ve bu düşünceleri yok etmek en azından hafifletmek amacıyla törensel davranışlar yaparlar. Bu davranışlar o an için sıkıntılarını hafifletiyor gibi görünse de son kertede takıntıların giderek artmasına ve kişilerin normal yaşamdan uzaklaşmasına neden olmanın ötesinde bir işe yaramazlar.
Takıntılı kişiler çoğu zaman utanç içindedirler, kendilerini hem yaşamdan hem de toplumdan yalıtırlar. Giderek yaşamdan zevk alamayan, mutsuz kişiler olurlar. Yaşam alanı giderek daraldığı halde takıntıların son sürat ve hatta artarak devam ediyor olması bu kişileri ağır bir umutsuzluğa sürükleyebilir
Takıntılı kişilerin aile yaşamları da oldukça zorludur. Aile üyeleri artık onların zorlayıcı tutumundan bezmiştir. Bir yandan onun için üzülürken ve kendilerini çok çaresiz hissederken bir yandan da onların dikte ettiği törenlere uymaya çalışmaktan çok yorulmuşlardır. Giderek takıntılı kişiye öfkelenmeye, hatta ondan uzaklaşmaya başlarlar. Bu öfke, yılgınlık hali kendilerini suçlamalarına da neden olabilir. Aile üyelerinin de yaşam alanı daralmaya başlar. Özellikle çocuk yaşta olanlar takıntılı kişiyi model alarak benzer özellikler göstermeye başlar. Umutsuzluk aile üyelerini de kaplamaya başlar
Ayrıca takıntılar kişinin öylesine büyük zamanını alır ki bu kişilerin ailelerine ayıracak vakitleri de kalmaz ve aile üyeleri önceliğin takıntılarda olmasından alınır, kırılırlar. . Takıntılar ve zorlayıcı davranışlar yüzünden sürekli eleştiriliyor olmak, o davranışları yapma mecburiyetinde tutulmak, bir türlü takıntılı kişiyi memnun edememek, onunla paylaşımlarının giderek azalması aile bireylerini çok olumsuz etkiler. Sürekli suyla- deterjanla haşır- neşir birinin evinde su ve temizlik malzemesi maliyetleri ciddi biçimde artar. Ayrıca; diğer aile bireylerinin banyoyu kullanma zamanları çok kısıtlanmış olur.
Bazı takıntılı kişiler takıntıların yarattığı sıkıntıyı azaltabilmek için soru sorarak etrafındakileri bezdirebilir. Fazlasıyla kontrol ettikleri için sürekli geç kalabilirler.
Bazen de istedikleri olmadığı zaman çok sinirlenerek kırıcı olabilirler
Takıntılı kişinin baskı kurmasını-tehdit etmesini önlemek için onun suyuna gitmeye, her istediğini yapmaya çalışmak büyük bir çaresizlik ve çözümsüzlük yaratır

Posted in İlişkiler, Psikiyatrik Hastalıklar, Yazılar.